top of page

Bestemming RigaJe zult als stad maar moeten dealen met verouderde beeldvorming. Die ook nog eens negatief is. Voormalig Oostblok, beetje cheap, beetje louche? Dat kies je toch niet uit als bestemming voor een incentivereis?


​Wél dus. De eventmanager van een groot detacheringsbureau* werd door haar vaste, Britse incentivebureau geattendeerd op Riga. Als een verrassende winterbestemming die relatief dichtbij is en heel veel mogelijkheden biedt. “Hoevéél mogelijkheden, daar ben ik pas achter gekomen tijdens de inspectiereizen die ik vooraf maakte. En tijdens de incentivetrip zelf werd voor iedereen duidelijk dat Riga in heel veel opzichten totaal het tegenovergestelde is van het verouderde beeld. Cheap en louche? Integendeel, alles is hier juist heel mooi. Riga is een schone stad, de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam.” Doel incentivereis Het detacheringsbureau in kwestie organiseert twee keer per jaar een incentivereis voor een groep van ca. 100 personen, bestaande uit top-salesmedewerkers en directieleden. Doel is tweeledig: belonen & bedanken, maar ook bijdragen aan de teamspirit. De directieleden treden daarbij op als gastheer, gaan een dag eerder al naar de bestemming en ontvangen alle medewerkers op de luchthaven. “Die persoonlijke ontvangst vindt de directie belangrijk en is een teken van waardering. Voor de medewerkers is de incentivetrip een bijzondere ervaring die bijdraagt aan het werkgeluk. Wat je eigenlijk niet kan uitdrukken in een bonus. Daarom vinden we het belangrijk dat de mensen tijdens zo’n incentivereis dingen doen en beleven die anders dan anders zijn. Waarmee je echt uit je comfortzone treedt.”


Actie! De reisgenoten in Riga gingen inderdaad uit hun comfortzone, al bij het eerste programmaonderdeel dat direct na aankomst plaatsvond. De organisatie wilde de relatief jonge groep deelnemers meteen in de actiestand hebben. Dat lukte prima op de ondergrondse schietbanen waar het gezelschap in oude Fiatjes naartoe reed. Na instructie mocht iedereen hier schieten met vier verschillende wapens, waaronder een Glock 17 en een jachtgeweer.

Ook de tweede dag werd gekenmerkt door ‘actie’: bobsleeën en lasergamen. In oude bussen uit de Sovjetperiode reed de groep naar Segulda, een nabijgelegen dorp met een bobsleebaan. “Dit is een van de weinig plekken in Europa waar recreanten mogen bobsleeën. Iedereen van de groep ging omlaag in de ‘softbob’, een soort beklede badkuip. En vrijwel iedereen stapte in de olympische bobslee die bestuurd werd door een professional. Daarin zie je niet meer hoe snel je gaat, maar je voelt het wél. Mach 3 of 4. High energy!” Vijf minuten verderop was de lasergame area: een voormalig Sovjetlegerterrein, met vervallen barakken en oude legerjeeps, waar geschoten kon worden met omgebouwde originele legerwapens.


“Alles bij elkaar was het deze keer een heftig programma, ja. Dat paste bij de groep: jonge mensen, die zelf snel en actief zijn en dus wel wat gewend. Maar het hoeft niet altijd zo vol adrenaline, hoor! Bij een vorige trip naar Venetië hebben we bijvoorbeeld in een oude kerk een gemaskerd bal georganiseerd. Dat is net zo goed ‘uit je comfortzone’.”

Compacte stad Volgens de eventmanager is Riga goed ingericht op B2B-evenementen, congressen en zakelijke reizen; onder meer met heel veel zakelijke hotels. “Wij zaten in het Pullman Old Town. Een heel bijzonder gebouw dat voelt als een boutique hotel terwijl het toch heel groot is, met een zwembad op de 7e verdieping. Van buiten heel modern, binnen zie en voel je de 18e-eeuwse oorsprong. De staf is fantastisch en de prijskwaliteit van het hotel ongelofelijk.” Uiteraard maakte de groep in Riga ook kennis met de nodige restaurant- en uitgaansgelegenheden. Daar ging men soms met feestelijk vervoer heen – partybussen en stretched limo’s – en soms gewoon te voet. “Want dat is ook zo prettig aan deze stad, het is compact, alles is dicht bij elkaar. In het centrum is vrijwel alles op loopafstand. Er is weinig verkeer, dus zelfs als je met een grote groep op stap gaat, raak je elkaar niet snel kwijt. Het is een veilige stad, óók ’s avonds laat kun je gewoon terugwandelen naar je hotel.” Tekst: Carla van Elst *Naam van de organisatie is bekend bij de redactie.

21 weergaven

Comments


bottom of page