top of page

Capital C: Creatief met een hoofdletter C



Capital C is een nieuwe hotspot in Amsterdam die vorig jaar zijn deuren opende voor creatieve ondernemers, kunstenaars en publiek. De oude diamantenbeurs in het hart van de voormalige Joodse wijk van de hoofdstad werd door mediaondernemer Willem Sijthoff en vastgoedmakelaar Cor van Zadelhoff gekocht en vervolgens gerenoveerd om er een creatieve werkplek en event-locatie van te maken.

Het letterlijke hoogtepunt van Capital C is de enorme koepel die bovenop het historische gebouw is geplaatst. De High Light is de plek waar de events plaatsvinden en waar je als bezoeker een geweldig uitzicht hebt over de stad. Hoewel Capital C nog volop in ontwikkeling is, vinden er al grote evenementen plaats. Van de opening van de Amsterdam Fashion Week tot de nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers, Platform Cultuurlocaties en G14.


Bron: Capital C

Capital C staat voor creativiteit met een hoofdletter C. En als het aan de bedenkers ligt, wordt deze nieuwe plek in Amsterdam dé locatie waar de creatieve sector van de stad samenkomt om te werken, te vergaderen en meer. Capital C biedt zowel vaste als flexwerkplekken voor creatieve ondernemers en kunstenaars. Daarnaast zijn er negen vergaderruimtes. Het absolute hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – van het gebouw bevindt zich op de bovenste etage. Op het dak van het historische gebouw is een moderne koepel gezet waar grote evenementen, zoals conferenties en experience diners, kunnen plaatsvinden.

Hoe werd de koepel gebouwd? Bekijk dit filmpje:

Bron: Capital C


Kunst

In het gebouw zijn twintig kunstzinnige en innovatieve projecten verwerkt. Sommige projecten vallen meteen op. Wie bijvoorbeeld de eerste trap omhoog neemt vanaf de begane grond, loopt onder de pop-up galerie door. Hier zijn wisselende beeldende kunstexposities en installaties te bewonderen. Ook de vergaderruimtes vallen op door hun verschillende stijlen. Ze werden ontworpen door negen Nederlandse kunstenaars. Elke ruimte heeft daardoor zijn eigen sfeer en onderscheidend meubilair. De ruimtes worden o.a. gebruikt voor break-out sessies tijdens evenementen, maar ook de ondernemers die in Capital C werken mogen er gebruik van maken. Op de tweede etage van het gebouw zit restaurant Stan & Co die veelal de catering verzorgt tijdens bijeenkomsten en vergaderingen.


Er zijn ook minder opvallende elementen die wel bijzonder zijn en een vermelding mogen krijgen. Hoewel in de High Light met name de gigantische glazen koepel opvalt, is er ook een verhaal verbonden aan de vloer van deze ruimte. Deze vloer werd namelijk gemaakt van gerecyclede bierflesjes van het merk Budweiser. Met behulp van een 3D-printer werd de vloer geproduceerd en het patroon erop is een verwijzing naar het logo van het biermerk waar Capital C mee samenwerkte.


VLNR: Entreehal, Willem Sijthoff - founder Capital C, vloer van gerecyclede bierflesjes, kunst in pop-up galerie, vergaderzalen en Lisa Vergeer - Hospitality & Operations Manager Capital C.


Events

Nog voordat het gebouw officieel werd geopend, vond in Capital C al de opening van de Amsterdam Fashion Week plaats. Daarna sloten de deuren weer voor de verdere verbouwing. Hoewel er nog steeds werkzaamheden worden verricht, wordt de High Light inmiddels ingezet voor grote events.

Wat kunnen we komende tijd verwachten van Capital C? Het is nog een beetje een ruwe diamant, maar de organisatie is vastbesloten om van Capital C een Amsterdamse toplocatie voor evenementen te maken. Ook op creatief vlak blijft Capital C in ontwikkeling. Zo wordt in de klokkentoren van het gebouw – een historisch element dat door de projectontwikkelaars in ere is hersteld – een kunstzinnige tijdmachine gemaakt. Met of zonder tijdmachine, Capital C lijkt het nieuwe decennium al goed te hebben ingeluid en mag zich de komende jaren gaan bewijzen.


Beeld: Capital C

Bekijk ook:

meer informatie over events. meer informatie over vergaderen bij Capital C.

 

Tekst: Anika van de Wijngaard Fotografie: Jeancarlo Nunes dos Anjos

bottom of page