top of page

Drents Museum wint 'de Oscar voor musea' met tentoonstelling over Iran


Het Drents Museum [lid van Platform Cultuur Locaties] in Assen heeft een Global Fine Art Award (GFAA) gewonnen voor een tentoonstelling over Iran. De 'Oscar voor musea' werd vannacht uitgereikt tijdens een gala in New York.


​Museumdirecteur Harry Tupan vindt het een enorme eer. Hij was niet bij de uitreiking en heeft het juryrapport nog niet in kunnen zien. "Maar ik denk dat men denkt: hoe is het mogelijk dat in een relatief kleine stad, minder dan 70.000 inwoners, zo ongelooflijk veel mensen naar een tentoonstelling gaan?", zegt hij tegen RTV Drenthe. De tentoonstelling Iran, Bakermat van de beschaving trok in vijf maanden tijd bijna 115.000 bezoekers. Tweehonderd schatten uit Iran werden tentoongesteld. Het ging met name om goud en aardewerk. De objecten stammen uit de periode van 10.000 voor Christus tot 1700 na Christus.


Volgens Tupan blonk de expositie over Iran op twee fronten uit. "Uiteraard de kwaliteit van de collectie, maar ook de hele manier waarop de tentoonstelling is gepresenteerd." Twee andere Nederlandse musea waren ook genomineerd voor een GFAA: het Rijksmuseum in Amsterdam voor de tentoonstelling High Society en de Hermitage, eveneens in Amsterdam, voor Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren.

​Bron: NOS.nl

bottom of page