
Jááá, ein-de-lijk! Na 44 jaar is er weer een Nederlandse winnaar uit de bus gekomen bij het Eurovisie Songfestival. Duncan Laurence veroverde afgelopen weekend de eerste plaats, met zijn song Arcade. Dat betekent dat het Eurovisie Songfestival 2020 georganiseerd gaat worden in Nederland. Maar waar moet dat plaatsvinden?
Direct na de winst van Duncan liet de ene na de andere Nederlandse gemeente weten gráág het ESF2020 te willen hosten. Op dit moment hebben Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Maastricht en Arnhem zich al aangemeld en de verwachting is dat het daar niet bij zal blijven. De organisatie – een combinatie van AVROTROS, NPO en NOS; ondersteund door de European Broadcasting Union (EBU) – staat de komende weken dus voor een serieuze klus: hoe kiezen zij de meest kansrijke kandidaat?
Eventmanagers spreken zich uit
Natuurlijk kan de organisatie wel wat deskundig advies daarbij gebruiken. Daarom hebben we op maandag 20 mei jl. een poll uitgezet onder de leden van het Genootschap voor Eventmanagers. Wij vroegen hen: Waar moet volgens jou het Eurovisie Songfestival 2020 plaatsvinden? In welke stad en bij welke venue? Dit zijn de uitkomsten van onze poll:

Pro Rotterdam
De leden waren opvallend positief over Rotterdam als volgende songfestivallocatie. De stad is ‘booming, hip & happening, no-nonsense, the living melting pot en steeds meer the-place-to-be internationaal gezien’, zo luidden de commentaren. Als grote voordelen werden genoemd: grote bereikbaarheid, goede infrastructuur, beschikt over een eigen vliegveld en ligt ook dichtbij Schiphol, een ruim aanbod aan hotels. Eén van de leden wees erop dat Rotterdam bovendien vlakbij Hellevoetsluis ligt, de plaats waar ESF-winnaar Duncan geboren en getogen is!
Ook opvallend, maar dan in negatieve zin, was het aantal leden dat zich onverbiddelijk uitsprak tégen Amsterdam als songfestivallocatie. Als reden werd vrijwel steeds de drukte in Amsterdam genoemd, waardoor de stad minder toegankelijk zou zijn. ‘De stad loopt over’; ‘moeten we niet meer promoten’; ‘het is nu al niet meer te doen, laat staan met zo’n evenement erbij’. Desondanks trokken drie Amsterdamse locaties samen toch nog 30% van de stemmen.
Ahoy als grote favoriet
Rotterdam Ahoy geldt voor een groot aantal eventmanagers als dé locatie voor het ESF2020. Want: groot genoeg, ervaring met grote events, goede akoestiek en vooral veel extra ruimte om het hele ‘songfestival-circus’ te huisvesten. Want dat is alles bij elkaar nogal wat; denk aan alle side-events die georganiseerd worden, alle ruimten waar greenrooms moeten worden ingericht en de plekken waar de internationale pers zijn werk moet kunnen doen. Voorwaarde is wel dat Ahoy op tijd gereed moet zijn met de verbouwing die jl. februari is gestart, maar de voorstanders van Ahoy hebben daar alle vertrouwen in.
Op de tweede plaats kiezen de eventmanagers voor MECC Maastricht. Ook deze locatie is recent gestart met een verbouwing; doel daarvan is de internationale uitstraling van de venue verder te versterken. De eventmanagers die voor MECC Maastricht kiezen, zijn vooral lyrisch over de vestigingsplaats. ‘Maastricht heeft grandeur’, ‘de meest Europese stad van Nederland’, ‘de ligging biedt mogelijkheden voor samenwerking met andere landen, wat ook het thema kan worden van ESF2020: ‘Let’s Unite!’.
Als derde mogelijkheid noteerden we in deze poll Ziggo Dome in Amsterdam. Diverse eventmanagers roemen de goede akoestiek en het perfecte geluid van deze venue.
Volunteers
Bijzonder side-effect van onze poll was dat duidelijk werd hoe groot het enthousiasme voor ESF2020 als once-in-a-lifetime evenement is. Men kijkt echt uit naar de komst van dit bijzondere event naar Nederland en de animo om als het even kan hieraan bij te dragen is groot. Diverse eventmanagers melden ons dat ze graag een handje meehelpen bij de organisatie van dit event, ongeacht waar het plaats gaat vinden. Eén van de leden opperde zelfs het idee om een afvaardiging vanuit het Genootschap samen te stellen: “Kunnen we misschien een pool van volunteers afvaardigen voor ESF2020? Lijkt me supergaaf, leerzaam en een leuke actie voor het Genootschap.” Dat idee leggen we graag voor aan de organisatie, zodra die de keuze van de locatie bekend maakt.
Tekst & Research: Carla van Elst