
Op straat producten aan de man brengen, dat is niks nieuws. Maar als je naast de straat ook de daar gelegen horeca-etablissementen erin betrekt én het product bestaat uit creatieve presentaties van 15 spraakmakende eventbureaus, ja, dan heb je wel een vernieuwend concept te pakken. Dat concept – genaamd EventStreet – vond dinsdag 10 juli jl. plaats op en rond de Grote Markt in Haarlem.
Initiatiefnemers van de Nederlandse versie van EventStreet zijn de jubilerende branchevereniging IDEA en EventSummit. Zij waren ongeveer een jaar druk met de ontwikkeling en voorbereiding van deze eerste editie en werkten daarbij samen met het Haarlem Convention Bureau. Daags na het evenement kan de organisatie terugkijken op een geslaagd ‘experiment’: 15 horecagelegenheden stelden hun locatie beschikbaar, 15 bureaus durfden het aan om vanuit een nieuwe invalshoek hun bureau-DNA te laten zien, 700 bezoekers kwamen naar Haarlem om te zien wat dat allemaal opleverde, de burgemeester opende het spektakel én het weer werkte mee.
De kracht van live Maarten Schram van IDEA is enthousiast: “De reacties zijn heel positief, zowel van de deelnemende IDEA-bureaus als van de vele bezoekers die ik heb gesproken. Ook de partners die dit event mogelijk hebben gemaakt, vonden het een geslaagd event. Ik verwacht dat de resultaten van de enquête dit gaan bevestigen. We hebben ca. 700 bezoekers gehad, waarvan één derde (potentiële) opdrachtgever, een geweldig resultaat. We streefden verschillende doelen na met dit evenement. Voor Haarlem was het dé gelegenheid om zich te profileren als eventstad. Voor de bureaus bood het vooral een leuke en laagdrempelige kans om zich te presenteren; zij konden daarvoor een horecagelegenheid uitzoeken die ze het beste paste en waar ze helemaal los konden gaan met een creatief concept. Verder hebben we tijdens EventStreet IDEA kunnen branden als keurmerk voor de branche. Bovendien hebben we allemaal samen weer eens de kracht van live communicatie kunnen onderstrepen, op een geheel nieuwe manier.” Grote variatie in presentaties De meeste bezoekers maakten ter plekke een – gefundeerde of intuïtieve – selectie uit het ruime aanbod aan zich presenterende bureaus. Die keuze viel vaak positief uit voor de bureaus die flink hadden uitgepakt – qua creativiteit en aankleding – en terdege rekening hadden gehouden met het ‘verwende’ publiek. Ewoud Hazekamp, eventmanager bij Nationale-Nederlanden, kwam op uitnodiging van bureau Obsession naar het evenement: “Ja, als opdrachtgever ben je verwend, maar het is toch de ervaring die iets extra’s biedt. Je merkt pas echt wat een bureau kan en doet, als je het zelf ervaart.” Hij vond de bureaupresentaties van wisselende kwaliteit en was met name onder de indruk van bureaus die serieus over hun performance op deze avond hadden nagedacht. Joan Dubbelaar van het Louwman Museum onderschrijft de variatie in bureaupresentaties. Zij bezocht EventStreet op uitnodiging van het Haarlem Convention Bureau. Niet als opdrachtgever, maar als toeleverancier i.c. culturele eventlocatie. “Voor ons is het heel interessant om te weten waar welk bureau in uitblinkt. Met die kennis kunnen wij onze opdrachtgevers weer goed van advies dienen.”

Sympathieke competitiviteit “Wat ik vaak zie in IDEA-setting is collegialiteit. Ook tijdens EventStreet voerde dat de boventoon: samen IDEA en ons vakgebied neerzetten en her en der natuurlijk een sympathieke competitiviteit onderling,” antwoordt Maarten Schram op de vraag of er nog verrassende resultaten waren. “De bureaus deden absoluut hun best om elkaar de loef af te steken met een opvallende presentatie, maar ook de collegialiteit was opvallend groot. Dat is de spirit die je zoekt, ook al zet je de bureaus in dit concept in feite als concurrenten naast elkaar.” Joan Dubbelaar deed bij EventStreet niet direct verrassend nieuwe inzichten op, maar genoot van de goede sfeer, de perfecte plek en dito setting. “Heel leuk om zoveel mensen te ontmoeten, bekend en onbekend. Dit was echt de ultieme plek voor live ontmoeting, waar onze branche natuurlijk voor staat.” Ewoud Hazekamp signaleerde wel een nieuwe tendens, zowel tijdens de voorafgaande Experience Conference [in de Haarlemse Philharmonie; red.] als bij EventStreet: “De wens om corporate evenementen breder te trekken, niet alleen je eigen ‘feestje’ te organiseren maar daar ook en oprecht goede doelen een rol in te geven.” Bij Experience Conference zat dat bijvoorbeeld in het verhaal over het Generation Discover Festival van Shell [bedoeld om jongeren wetenschap en technologie te laten beleven; red.]; bij EventStreet lanceerde Brandbase een eigen non-profit merk om bedreigde diersoorten over de hele wereld te helpen.

Volgend jaar weer? Waren de 700 bezoekers van EventStreet getuige van de geboorte van een traditie? Als het aan Maarten Schram ligt is dat het geval. “Ik ben fan van tradities, al moet een nieuw concept natuurlijk eerst levensvatbaar blijken. In die zin ben je afhankelijk van de inzet van sponsoring partners. De twintig partners van deze editie waren enthousiast, sommigen zijn al aan het bedenken wat ze een volgende keer anders zouden doen, dus het evenement prikkelde ook hun fantasie. En Haarlem heeft aangegeven dat ze graag een volgende editie zouden hosten.”
Tekst: Carla van Elst Fotocredits: IDEA / Flickfeeder