Henk van Engen is regisseur van De Wereld Draait Door en andere bekende televisieprogramma’s. Op 2 juli a.s. spreekt hij tijdens The Experience Conference over de overeenkomsten tussen live televisie en eventmanagement. “Creativiteit is mijn wapen,” vertelt hij. “Daarmee kan ik mij onderscheiden in mijn vakgebied.”
Keuzes durven maken
Hij zit inmiddels dertig jaar in het vak en mocht dit jaar een DirectorsNL Award in ontvangst nemen. Deze prijs is volgens Henk van Engen een erkenning van collega-regisseurs en programmamakers voor zijn werk. Hij begon ooit als editor, waarbij hij de montage van programma’s deed, en werd later ook schakeltechnicus van live tv-programma’s. Inmiddels regisseert hij alweer zo’n vijftien jaar. Naast televisieprogramma’s maakt hij live registraties van concerten op grote festivals als Pinkpop en Lowlands. “Ongeveer tachtig procent van wat ik doe, is live,” vertelt hij. “Je hebt geen herkansingen en je bent je er altijd van bewust dat het op dat moment moet gebeuren. Je moet dan keuzes durven maken.”

Bij live televisie, zoals bij een programma als DWDD, is het volgens Henk daarom ook belangrijk om te kunnen improviseren. Er verandert namelijk regelmatig iets op het laatste moment of zelfs tijdens de uitzending. Zo kan bijvoorbeeld een gesprek tussen presentator Matthijs van Nieuwkerk en een gast uitlopen als het een interessante wending neemt. “Dan gooien we het programma om,” zegt Henk.
Vernieuwing
Voor eventmanagers die corporate events en conferenties organiseren, kan die aanpak een stuk lastiger zijn. Wat kunnen zij leren of toepassen van zijn werkwijze? “Het belangrijkste is dat je weet wat je doet en het kunt overzien,” zegt Henk. “Niet alles lukt altijd, maar dat houdt je scherp en dwingt je tot vernieuwing. Daar moet je dan ook niet bang voor zijn. Vernieuwing ontstaat vanuit een situatie die je niet had verwacht, maar juist dan kan iets interessants ontstaan doordat je alles moest omgooien.”
Zijn advies is om het nadenken in zo’n situatie los te laten en te varen op de creativiteit die je hebt. Voor de live uitzending van DWDD wordt altijd een repetitie gedaan, maar daarmee wil hij als regisseur vooral bekijken wat niet werkt en welke stappen hij vooral niet moet nemen. “Als ik dat weet, wil ik het loslaten. Het is niet de bedoeling om tijdens een live uitzending de repetitie te reproduceren.”
Overwinningsroes
Als regisseur wil hij steeds nieuwe dingen uitproberen. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Henk een uitzending van een paar maanden geleden. Daarbij werd het optreden van de band Di-rect live opgenomen via spiegels die in de studio waren geplaatst. “Ik had al jaren de wens om zoiets te doen,” vertelt Henk. Hij wachtte ermee omdat hij het belangrijk vond dat het zou passen bij de inhoud van de specifieke uitzending. Toen dat het geval leek te zijn, ging hij met zijn team aan de slag en probeerden ze het uit, live op televisie. Het lukte. Henk: “Dan stijg je met elkaar op en daarna is er echt een overwinningsroes.”
Loslaten
Alles tot in perfectie uitvoeren kan bij live televisie afstotend werken, vindt Henk. Ook bij corporate events ziet hij dit weleens. “Er moet natuurlijk worden gecommuniceerd vanuit het bedrijf, maar events kunnen weleens te geproduceerd en rooskleurig overkomen. Onbewust wordt het dan saai. Een event hoeft geen commercial te zijn, het mag wel een beetje schuren. Je hoeft niet altijd voor veilig te gaan,” zegt hij. “We zitten in een maatschappij waarbij we alles willen controleren, maar laat eens los. Dat leidt tot nieuwe mogelijkheden. Je moet het niet helemaal dichttimmeren.”
Tekst: Anika van de Wijngaard