top of page

Genootschapsleden op bezoek bij Brainport Eindhoven; ‘Hier wordt de toekomst gemaakt’


Het Genootschap bracht eind oktober een speciaal bezoek aan dé Nederlandse innovatieve 'toptechnologieregio' van wereldformaat: Brainport Eindhoven. Dit is de thuisbasis van hightech wereldspelers, maar ook van progressieve bedrijven in de maakindustrie, kenniswerkers, jonge ondernemers en creatieve designers. Samen creëren zij hier deze smeltkroes van impactvolle en innovatieve technologieën, op deze plek waar het bruist van energie en mogelijkheden.


Events op de campus Dat wordt uiteraard ook zichtbaar tijdens de (bedrijfs)events die er worden georganiseerd en waar iedere bezoeker kan ervaren dat hier letterlijk en figuurlijk de toekomst wordt gemaakt. Geen wonder dat een aantal leden van het Genootschap voor Eventmanagers actief is in deze regio. Zowel de eventmanager van ASML (Sanne Hoogeveen) als de eventmanager van Shimano (Carola Groeneveld) – beiden lid van het Genootschap – gaven de leden inzicht in de eventstrategie van hun organisaties.Van startups naar multinational Shimano Maar eerst stond in de vroege ochtend een bezoek aan de High Tech Campus Eindhoven gepland met daarin een presentatie van twee startups: ZENS en byFlow en een verhaal van Margot Nijkamp, managing director Open Innovation Academy. De rode draad van de sessies: hoe zet High Tech Campus events in voor Brainport Eindhoven? Deborah van Eijck, eventmanager bij het Instituut Fysieke Veiligheid, was een van de deelnemers aan het programma: “Tijdens dit onderdeel kon je heel goed zien dat Margot gepokt en gemazeld is in de omgeving van Brainport. Ze kent alle mogelijkheden als het om events gaat. De twee startups daarentegen gaan uit van ‘the sky is the limit’. Mooi om te zien, zij laten zich niet begrenzen, wat weer innovaties mogelijk maakt.” 

​Van de Campus wandelde het gezelschap naar multinational Shimano; tuinerwtensoep in reageerbuisjes mee voor onderweg. “Dat was echt superleuk en bovendien een aangename versnapering!” Bij het Japans metaalverwerkend bedrijf kreeg de groep een rondleiding en uitleg over diverse events die Shimano organiseert. Creatieve lunchsessie in Van der Valk Natuurlijk hoort bij inspanning ook ontspanning, vandaar dat er een heerlijke - en creatieve - lunch in het Van der Valk Eindhoven werd geserveerd. Ondertussen gaf Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation (overkoepelende organisatie waar onder andere Dutch Design Week, World Design Event en Dutch Design Awards onder vallen) een boeiende presentatie. En algemeen directeur Rick Polman van Van der Valk Eindhoven vertelde meer over de toekomstontwikkelingen van de hotelketen. Na deze vermakelijke sessie stond dé spelersbus van PSV klaar om de groep te vervoeren van Eindhoven naar Veldhoven. Een verrassing in het programma die zeer goed ontvangen werd bij (bijna ;)) iedereen. 

ASML Experience Center Alsof de hoofden niet al tolden van alle informatie, stond in deze voorstad van Eindhoven ASML op het programma. Niet alleen om meer te weten te komen over de rol van events bij het megaconcern, maar ook voor een tour door ASML Experience Center.  Sanne Hoogeveen, eventmanager bij ASML: “Als lid van het Genootschap wilde ik graag meewerken aan deze bijeenkomst. Om te laten zien wat we kunnen en hoe wij als onderdeel van Brainport Eindhoven onze bijdrage leveren. Ik ben daarbij ook heel trots op wat we doen en dan met name op al mijn collega’s.”Heel veel doelgroepen In 2014 is ASML gestart met de Event Desk om een dedicated afdeling te vormen voor de 450 events die per jaar georganiseerd worden. Voorheen waren verschillende collega’s van de Communicatie afdeling verantwoordelijk voor de organisatie van diverse events en bijeenkomsten, maar dat is sinds 2014 niet meer het geval. De afdeling van Sanne, met in totaal 4 eventmanagers, organiseert een breed scala aan interne & externe events. “Van Techtalks en beurzen tot een All Employee meeting met webcasts zodat we ook onze collega’s in Azië en Amerika bereiken. En van Global Leadership meetings voor 400 senior-managers tot burenavonden voor 600 man.” 

“ASML richt zich bij het organiseren van events op verschillende doelgroepen. We zijn altijd op zoek naar technisch talent om te kunnen blijven innoveren. Zo organiseren we bijvoorbeeld een PhD Masterclass; ze krijgen dan in 2,5 dag een programma aangeboden waarin ze onder andere werken aan een realistische case. Ook doen we veel op het gebied van techniekpromotie en ontvangen we veel scholieren om ze enthousiast te maken voor een technische studie.”

Collega’s als ambassadeurs Sanne vertelt dat het natuurlijk nodig is om goede afspraken te maken met leveranciers en de werkzaamheden van haar en het eventteam zo efficiënt mogelijk te organiseren binnen een bedrijf dat 24/7 in werking is. “Dan is het geweldig om te zien dat onze collega’s echte ambassadeurs zijn. Toen ik vroeg of collega’s konden helpen bij de bijeenkomst van het Genootschap meldden zich 7 personen voor het geven van een rondleiding in ons Experience Center. Dat maakt het bedrijf wat mij betreft heel bijzonder en sterk. Ik merkte tijdens de bijeenkomst dat we dat gevoel goed konden overbrengen op mijn collega-leden van het Genootschap; zo’n groot technisch bedrijf dat met veel gevoel kennis kan overdragen, in Jip & Janneketaal zelfs.” 

Tekst: Barbara van Baarsel

​Deuren gaan open

6 weergaven

Comments


bottom of page