top of page

Leef je droom

Als je je droom waar wilt maken, is de eerste stap vaak het moeilijkst. Alle stappen die daarna volgen zijn makkelijker. Jasper Wegman kan er uit eigen ervaring over vertellen. Hij werkte als econoom, gooide in 2004 abrupt het roer om, werd community-bouwer en oprichter van stichting Che Amigo.Met stichting Che Amigo heeft Jasper de afgelopen jaren projecten opgezet die bijdragen aan de community-ontwikkeling in kwetsbare gebieden in Argentinië, Bolivia, Peru en Colombia. In het door Che Amigo ontwikkelde programma – Leiderschap in mijn Community – leren jongeren zelf projecten opzetten in hun wijk en ze zetten daarmee hele gemeenschappen in beweging. Recent is Jasper gaan samenwerken met Johnny de Mols stichting MovementOntheGround die zich richt op community-ontwikkeling in vluchtelingenkampen op Lesbos.


Al vanaf jonge leeftijd werd Jasper geraakt door alle armoede en onrechtvaardigheid in de wereld en groeide in hem het verlangen om bij te dragen aan de bestrijding ervan. Het boek ‘De alchemist’ van Paulo Coelho was een van de bronnen die hem inspireerden om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.


“We hebben allemaal iets dat borrelt, dat een bepaald verlangen teweegbrengt, waar je gehoor aan wilt geven. Maar tegelijk voelt ieder mens de angst voor de stap te zetten in het onbekende. Toch is dat de enige manier, die eerste stap zetten en dan maar zien hoe het verder gaat. Wat mij daarbij heeft geholpen, is om die eerste stap klein te maken.”

Jasper nam ontslag, verkocht zijn huis, vertrok naar Zuid-Amerika om Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen. Hij gaf zichzelf 1,5 jaar de tijd om te ontdekken of hij echt zijn droom kon leven. “Het lijkt een enorme stap, maar door er 1,5 voor te nemen was het voor mij te overzien. Dat bood mij de tijd en de rust om naar mezelf te kijken. Na die 1,5 jaar wist ik dat ik verder wilde gaan en ben ik volgende stappen gaan zetten: een stichting oprichten in Nederland, daarmee sociale projecten opzetten in Zuid-Amerika en geld verdienen door leiderschapstrainingen in Nederland te geven. Dat eerste kleine stapje maakte alle volgende stappen mogelijk.”
 

December 2019 verschijnt een uitgebreid interview met Jasper Wegman in magazine De Eventmanager.

Tekst: Carla van Elst Fotografie: Jeancarlo Nunes dos Anjos

74 weergaven
bottom of page