top of page

Martine Gosselink nieuwe directeur MauritshuisDe Raad van Toezicht van het Mauritshuis maakt vandaag bekend dat Martine Gosselink is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 april zal Gosselink voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker opvolgen die vanaf 1 februari het Mauritshuis verruilde voor het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Als hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum gaf Gosselink leiding aan de historische programmering van het Rijksmuseum (onder meer de vaste opstelling, aankoopbeleid, herkomstonderzoek koloniale collecties, publicaties en evenementen, waaronder de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis).


Zij was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen Goede Hoop (2017, over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland), 80 Jaar Oorlog (2018) en de jaarlijkse fototentoonstelling Document Nederland. Onder haar leiding startten de aankomende tentoonstellingen Slavernij (september 2020) en REVOLUSI! (2021, over de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië). Andere projecten zijn onder meer de samenwerkingen met het Nederlands Openluchtmuseum (Canon van Nederland) en met de Hermitage en het Amsterdam Museum (Groepsportretten van de 17de eeuw).

Vóór haar werk bij het Rijksmuseum was Gosselink werkzaam als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie. Sinds 1995 realiseerde zij tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran, Sri Lanka etc. In 1995 studeerde zij af bij professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam (17de-eeuwse kunstgeschiedenis). Ten slotte bekleedt de nieuwe directeur van het Mauritshuis vele bestuursfuncties op cultureel gebied en is zij de komende zes weken te zien in de zesdelige TV-serie Historisch Bewijs (vanaf 5 februari 2020 op NPO2).

Martine Gosselink: ‘Wat Vermeers ‘Meisje met de parel' voor het Mauritshuis is, is het Mauritshuis voor Den Haag, voor Nederland en voor de rest van de wereld: een net zó wonderschone parel. Straks zie ik haar elke dag, en met mij een rijk geschakeerd publiek dat zal komen voor de sublieme kunst èn voor de historie van het museum. Ik verheug mij enorm om het Mauritshuis, met zijn buitengewoon krachtige collectie, samen met mijn nieuwe collega’s van alle kanten te laten stralen’.


Comments


bottom of page