top of page

Van tasty vegan tot no waste

De eerste Roadshow van Catering Lokaal is een groot succes geworden. Ruim 100 gasten bezochten een van de vier lunchevenementen die in april op vier verschillende eventlocaties werden georganiseerd. De gasten werden in twee uur helemaal bijgepraat over thema’s als no energydip, tasty vegan, circulaire en no waste catering. En natuurlijk was er heel veel te proeven.Catering Lokaal is een innovatieve cateraar voor wie ‘duurzaamheid’ centraal staat in alles wat ze ondernemen. De huidige directie startte het bedrijf zeven jaar geleden. Doel: via hun catering zorgen dat de lokale ondernemer deel blijft uitmaken van het straatbeeld van een stad of dorp. Daar draagt Catering Lokaal aan bij door de producten die ze nodig hebben voor de catering van een evenement, altijd in te kopen bij de lokale ondernemers. Na zeven jaar beschikt het bedrijf inmiddels over een groot landelijk netwerk van aangesloten lokale ondernemers. Het businessmodel zorgt ervoor dat de omzet van een evenement lokaal landt en dat de opdrachtgever via het evenement iets terug kan geven aan de lokale markt.


Lunchsessies met Ramon Beuk

Vanuit die duurzaamheidsgedachte bedenkt Catering Lokaal de cateringconcepten voor opdrachtgevers. In de meeste gevallen zijn dat maatwerk-concepten waarmee ze hun duurzaam denken en produceren de afgelopen jaren steeds verder hebben uitgediept. Eigenlijk wilden ze daar nu – na de eerste zeven bedrijfsjaren – weleens bij stilstaan, om zoveel mogelijk mensen te laten zien wat ze allemaal doen op het gebied van duurzaamheid. Geen gekke gedachte, zo bleek tijdens de roadshow, getuige de veelgemaakte opmerking ‘ik had geen idee dat jullie hiermee bezig waren.’

Op vier evenementenlocaties waar ze zelf goede banden mee hebben – Fokker Terminal, Van Nelle Fabriek, De Woonindustrie, Passenger Terminal – organiseerden ze lunchsessies vol inspiratie en innovatie op culinair gebied. Ramon Beuk, trad tijdens de sessies op als ‘dagvoorzitter’ en zorgde voor een smakelijke samenhang tussen alle verhalen van zowel Catering Lokaal als van locatie en lokale ondernemers.

Voor De Eventmanager gaat Charissa Smit van Catering Lokaal in op een aantal highlights van hun roadshow:


No energydip

“In de congresmarkt zie je dit regelmatig: na binnenkomst koffie met zoete koek, na de ochtendsessies veel lekkere lunchgerechten. Vaak ontstaat na die lunch een energydip. Zonde van die dure spreker die dan geprogrammeerd staat!

Wij hebben een concept ontwikkeld voor wat je tijdens een congresdag zou moeten eten en drinken om fit en scherp te zijn. Gebruikmakend van ingrediënten die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Items uit dat no dip concept hebben we laten zien tijdens de roadshow.”


Tasty vegan

“Vegan is hip, maar voor veel mensen toch best spannend. Tijdens de roadshow hebben we onderdelen uit ons vegan streetfood concept laten zien. Omdat vegan streetfood nu eenmaal toegankelijker is dan een heel vegan diner – wat we natuurlijk ook kunnen maken.”


Duurzaam ondernemen

“We laten graag aan de gasten zien dat we bezig zijn met duurzaam en verantwoord ondernemen. Dat doen we namelijk niet alleen door de lokale inkoop van producten en samenwerking met lokale personeel-partners. Ook door geen still water uit petflessen te serveren, maar gewoon kraanwater. En we gebruiken productiemethoden waarbij je zo min mogelijk voedsel verspilt. Zo produceren we 75% van onze cateringproducten vooraf en 25% op locatie, zodat we de totale productie goed kunnen afstemmen op de eventuele no show. Daarnaast hebben we het concept Marktkraam: alle onbewerkte producten die over zijn, mogen de gasten aan het einde van de dag mee naar huis nemen. Onwijs leuk, die kraam gaat altijd helemaal leeg!”


No waste app

“Samen met Activo – ontwikkelaar van onder meer eventregistratie – hebben we een no waste app ontwikkeld, die opgenomen kan worden in de eventregistratie. Gasten kunnen vooraf aangeven wat ze willen eten of dat ze door de chef willen worden verrast en of ze grote of kleine eters zijn. Daardoor kunnen wij heel goed op aantallen sturen en verklein je de kans op waste.”


Toekomstdroom: echt circulair cateren

“Mijn ultieme doel is om ooit echt circulair te kunnen cateren. Dat op het event de cirkel al helemaal rond is. Bijvoorbeeld door voedselresten van een evenement direct te composteren en aan het eind in een zakje aan de gasten mee te geven. Daarmee creëer je bij mensen bewustzijn voor duurzaamheid.”


Tekst: Carla van Elst

78 weergaven
bottom of page