top of page

‘Wij zijn de garantie dat het goed komt’

Als Jean Paul Wijers zijn bedrijf morgen opnieuw zou oprichten, zou hij het nóóit meer Protocolbureau noemen. Vanwege de associatie van ‘protocol’ met vorstenhuizen, vormelijkheid en veel formele regels. “Terwijl de waarheid is dat protocol in onze tijd niets met formaliteit te maken heeft.”



Waar protocol dan wél mee te maken heeft? Enerzijds met de ‘regelkant’ van protocol: de regels die rust creëren tijdens een bijeenkomst. Anderzijds met de symbolische kant van protocol: de symboliek die extra waarde toevoegt aan een bijeenkomst. “Een goede protocolofficer zorgt dat de tijd even wordt stilgezet, om rust en ruimte te creëren voor authentieke ontmoetingen. En hij of zij zorgt ervoor dat symbolische waarde van de bijeenkomst verwerkt wordt in de storyline van een evenement.”

De veranderende opvattingen over protocol en de gevolgen daarvan beschrijft Jean Paul Wijers als “een van de moeilijkste dingen waar ik de afgelopen jaren mee te maken heb gehad”. Omdat hij een persoonlijke strijd op twee fronten moest voeren. Enerzijds tegen hardcore protocolfetisjisten die hem wegzetten als ‘onprofessioneel’ en ‘iemand die het niet begrijpt’. Anderzijds tegen de mensen die geen verschil zagen tussen hem en de protocolfetisjisten, die dus geen oog hadden voor zijn nieuwe visie op het klassieke protocol. Jean Paul Wijers is directeur en oprichter van het Protocolbureau, een van de Preferred Partners van het Genootschap voor Eventmanagers. In een uitgebreid interview spreekt hij onder meer over de uitdagingen van deze tijd.



bottom of page