top of page

Zwitserland Inspireert het GenootschapOp haar studiereis is het Genootschap voor Eventmanagers dit jaar ondergedompeld in al het goede dat Zwitserland te bieden heeft. Van de beste hotelschool ter wereld tot events die slechts één keer per generatie georganiseerd worden. In dit artikel een kleine impressie van alle mooie momenten van onze studiereis naar Lausanne van 11 tot 13 oktober jl.


“We proberen op onze studiereizen altijd iets te zoeken wat je niet in Nederland hebt,” vertelt Dirk Prijs. “In Zwitserland was dat bijvoorbeeld het Fête de Vignerons, een evenement dat sinds de 18e eeuw wordt georganiseerd en maar eens per 25 jaar! Waarover mensen tegen hun (klein)kinderen blijven zeggen: zorg dat je daarbij bent! Daarvan konden we leren hoe je een evenement zó goed maakt, dat mensen er 25 jaar over blijven praten.”


Lausanne Meer in het algemeen gaat het erom dat de studiereis laat zien wat the state of events is in dat land of die plaats. “In Lausanne werd geïllustreerd: wie niet sterk is, moet slim zijn. Zo vertelden ze het zelf: ‘we zijn zeker niet de grootste of mooiste stad, maar alles wat we doen, doen we goed’. Daarom zijn zij nu ook de Olympische hoofdstad van de wereld en niet bijvoorbeeld Athene. Omdat zij hier allemaal prachtige sportcomplexen hebben gebouwd en daarmee de sport voor iedereen toegankelijk hebben gemaakt, daarom hebben alle grote sportorganisaties zich daar ook gevestigd en trekken ze ongelofelijk veel bezoekers naar het Musée Olympique. Dan ben je dus slim bezig.”


Programma De reis van dag tot dag: 

Dag 1 Aankomst in Lausanne. De eerste dag zit vanaf het begin boordevol, met netwerkmomenten en presentaties – zowel onderweg als ter plaatse in Lausanne – van onder andere Royal Schiphol Group, SwissTech Convention Center, Fête des Vignerons, Ville de Lausanne en Wiz-team.


Dag 2 Deze dag staat in het teken van ons bezoek aan École de Hôtelière de Lausanne, dé hotelschool van de wereld. ’s Middags wandelen we door Lausanne en ontdekken, onder leiding van een stadsgids, deze Olympische hoofdstad van Europa. Borrelen op het dakterras van het Royal Savoy Hotel & Spa: een onvergetelijke ervaring.


Bij de Hotelschool werd ons verteld over hun selectieproces: ‘we zoeken de besten eruit en die maken wij nog beter’. Die mindset zag je overal terug in de hele organisatie en in de manier waarop iedereen zich daar opstelde. Echt de eredivisie in hospitality.

Emma de Jong: “De borrel op het dakterras van Royal Savoy was letterlijk een hoogtepunt. Iedereen die bovenkwam riep: OMG dat uitzicht! Daar kwam echt alles samen: de reis, de groep, dit prachtige hotel, het meer, de bergen, de zon, lucht. Kortom, helemaal Lausanne!”

Dag 3 Laatste dag alweer, time flies …. We startten met een bezoek aan Le Musée Olympique en rijden na een korte stop bij Beau Rivage Palace door naar Montreux-Vevey voor een bezoek aan Chaplin’s World.


​Roeland van Spaandonk: “Wat ik heel bijzonder vond was de samensmelting van de groep. Dat gebeurt als je gaat reizen met mensen die je niet echt goed kent; het werkt als een malle om een hechte groep te smeden. Mensen praten makkelijker met elkaar, staan veel meer open voor elkaar. Er ontstaan bondjes voor het leven.”

De deelnemers zijn heel tevreden De deelnemers zijn zonder uitzondering zeer positief, zo blijkt uit de eerste reacties op de evaluatie-enquête. De ervaring werd als ‘boven verwachting’, ‘onvergetelijk’ en ‘echt top’ beoordeeld. Op de vraag of er nog iets te verbeteren valt, zegt vrijwel iedereen ‘ik zou niets weten’. Maar het blijven eventmanagers dus als we aandringen kunnen enkele deelnemers toch een verbetering verzinnen. ‘Misschien iets meer rust in het programma’, is er één; ‘het was goed, maar meer inhoud in de presentaties zou het nog beter maken’ is nog een aanbeveling. Het organiserend team neemt alle op- en aanmerkingen mee naar de opzet van een volgende editie.

Gelukkig hebben we de foto’s ook nog …. én een filmpje (maar die houden we speciaal voor de deelnemers ;) ).

Tekst: Carla van Elst Foto’s & film: Barbara van Baarsel

bottom of page