top of page

Van online registraties tot thuismuseum of theater bij je thuis

Cultuurlocaties stellen hun deuren online open


Sinds de verordening tot sluiting van musea, theaters en muziekpodia – en verlenging van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus – is het aantal initiatieven om online cultuur te beleven enorm gestegen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

1. Digitale collecties en online tours Van musea is al lang bekend dat zij in de afgelopen jaren veel werk hebben verricht om hun collecties online ter beschikking te stellen. Daarbij worden nu activiteiten die normaal gesproken in het museum zouden plaatsvinden online ingericht. Denk bijvoorbeeld aan virtuele tours door het Van Gogh Museum en rondleidingen door conservatoren, zie bijvoorbeeld Kunstmuseum Den Haag. Stedelijk Museum Amsterdam is creatief bezig met online tours, mini-docs en meer. Musea Zutphen heeft voor de nieuwe tentoonstelling Koele Wateren een virtuele vertaalslag gemaakt naar mini-podcasts en korte verhalen bij de kunstwerken. Een nieuw intitiatief is thuismuseum.nl, dat een platform biedt aan musea om online tours te tonen.

2. Virtueel bezoek Ook nieuw is de mogelijkheid voor een virtueel bezoek aan Kasteel Cannenburch, onderdeel van het Geldersch Landschap en Kasteelen. Alsof je echt op het landgoed loopt, alleen dan vanuit je luie stoel...


3. Horeca en catering Ook voor aanvullende diensten worden creatieve oplossingen gezocht. Het RijksRestaurant bezorgt in een samenwerking met Deliveroo nu ook diners bij je thuis.

4. Humor Dagelijkse cultuursnacks in je inbox, bij de Leidsche Schouwburg-Stadsgehoorzaal kun je je abonneren op een dagelijkse portie cultuur. De leukste cabaretfragmenten krijg je dan vanzelf toegestuurd.

5. Verdiepende lessen en thuis doen Ook thuis kun je aan de slag met cultuur. Zo biedt het Fries Museum allerlei activiteiten en doe opdrachten om thuis te doen. Het Drents Museum biedt ‘Quarantaine Vermaak’ en nodigt uit om bezoekers vragen in te sturen die worden beantwoord met een video. Het Onderwijsmuseum helpt met het geven van thuisonderwijs en plaatst de ontwikkelingen in historisch perspectief. Science Museum NEMO zorgt dat ook kinderen zich niet hoeven te vervelen: proefjes doen en experimenten voor thuis.

6. Registraties en live-streams Veel theaters, theatergezelschappen en musici bieden online registraties van hun concerten aan. Het Luxor Theater heeft Theater voor thuis met podcast tips, tips voor Netflix en voorstellingen. Ook Theater Rotterdam komt naar je toe met een uitgebreid online aanbod. Meer theater? Bekijk hier een overzicht van de verschillende optredens samengesteld door de Theaterkrant.

7. Concertregistraties en meer... TivoliVredenburg gaat via Facebook elke avond om 20.00 uur live en toont optredens en concertregistraties. Naast concertregistraties deelt Melkweg via Melkweg on demand elke dag een podcast, muziekdocumentaire, artikel, playlist of film die volgens hen de moeite waard is. Ben je meer fan van klassiek? Ook dan kun je je hart ophalen met de Facebook-streams (dagelijks om 20.00 uur) en livestreams van het Concertgebouw. Metropool verzorgt wekelijks op donderdag livestreams van concerten tot aan de zomer via het nieuw gelanceerde Metrotv.

Het mooie van dit brede culturele aanbod online is dat je nu al kunt kiezen waar je na deze crisistijd straks cultuur weer live wilt gaan beleven. En uiteraard is dit overzicht bij lange na niet compleet. Ben je iets tegen gekomen dat absoluut een vermelding waard is? Mail jouw suggestie dan naar info@deeventmanager.nl.

 

Tekst: Annemieke van Hees Foto: Het Concertgebouw

175 weergaven

コメント


bottom of page