top of page

Met blijdschap geven wij kennis: onze Preferred Partner Rotterdam Ahoy ontvangt Songfestival 2020

Onze leden hebben het voorspeld! Met trots kunnen wij melden dat Rotterdam Ahoy – een van de Preferred Partners van het Genootschap voor Eventmanagers – vandaag om 12.00 uur definitief is verkozen tot hosting locatie voor het Eurovisie Songfestival 2020. Medio juli werd al bekend dat nog maar twee steden in de race waren om het Songfestival te organiseren: Rotterdam en Maastricht. Uiteindelijk heeft het bidbook van Rotterdam, met de titel ‘For Real’, de meeste indruk gemaakt op de selectiecommissie.Het internationale karakter van de stad Rotterdam én hun ervaring als gaststad voor topevenementen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de definitieve beslissing van NPO/AVROTROS/NOS en EBU (European Broadcasting Union). Doorslaggevend was echter de ‘plug-and-play’ locatie Ahoy. Verantwoordelijk producent Sietse Bakker zei dit bij de bekendmaking voor de NOS-camera: “Van de vier criteria die we hadden, was de locatie het belangrijkste. Want uiteindelijk maken we een tv-show voor 200 miljoen kijkers. En Ahoy voldoet aan alle standaarden om drie fantastische tv-shows te gaan maken in mei 2020.”


Trots op beide Preferred Partners

Uiteraard is het Genootschap voor Eventmanagers meer dan trots op zowel Ahoy als MECC, beide Preferred Partners van het Genootschap. Beide locaties hebben zich vol in de strijd geworpen en alles gegeven om ESC2020 binnen te halen. Natuurlijk kan er maar één winnaar zijn. Direct na de bekendmaking toonde Maastricht zich al een sportieve verliezer. “Ik heb mijn collega gelukgewenst en gezegd ‘maak er iets moois van, waar we allemaal supertrots op kunnen zijn’. En eerlijk gezegd zijn we ook heel trots op onszelf, want we hebben iets heel moois neergezet,” aldus Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, in het NOS-journaal.

Op de website van Rotterdam Ahoy toonde algemeen directeur Jolanda Jansen zich opgetogen over de uitverkiezing. “Ahoy is gebouwd voor live entertainment en ik ben ervan overtuigd dat hier een spectaculaire en memorabele editie georganiseerd gaat worden waar de regio, provincie en heel Nederland trots op is.”


De mening van onze leden

Bij de eerdere poll onder onze leden – op 20 mei jl., twee dagen nadat Duncan Lawrence in Tel Aviv won – vroegen we hen: Waar moet volgens jou het Eurovisie Songfestival 2020 plaatsvinden; in welke stad en bij welke venue? Maar liefst 40% van de leden sprak zich toen uit vóór Rotterdam Ahoy; MECC Maastricht eindigde in de poll op een mooie tweede plaats. Rotterdam werd toen door de Genootschapsleden omschreven als ‘booming, hip & happening, no-nonsense, the living melting pot en steeds meer the-place-to-be internationaal gezien’. En zij kregen vandaag helemaal gelijk; Rotterdam beschikte over de beste kaarten, met Ahoy als beslissende troef.


Volunteers?

In de reacties op de poll bleek overigens het enthousiasme over ESC2020 als once-in-a-lifetime evenement enorm groot, net als de animo om hieraan bij te dragen. Diverse eventmanagers meldden destijds dat ze graag een handje mee wilden helpen bij de organisatie van dit event, ongeacht waar het plaats zou vinden. Eén van de leden opperde het idee om een afvaardiging vanuit het Genootschap samen te stellen en die als volunteer-pool aan te bieden aan de organiserende venue. Dat idee heeft het Genootschap dan ook vandaag voorgelegd aan Rotterdam Ahoy.Eisen voor stad en venue

NPO/AVROTROS/NOS en EBU stelden gezamenlijk een Programma van Eisen op voor de kandidaat-locaties. Eisen voor de stad waren onder meer: ten minste 3.000 beschikbare hotelkamers en een internationaal vliegveld in de nabijheid. Een geschikte venue moest beschikken over ten minste 10.000 zitplaatsen, 40 kleedkamers en een plafondhoogte van 18 meter. Ook moest de venue 7 weken vrij beschikbaar zijn; deze periode is nodig voor opbouw, repetities, shows en afbouw. Zowel Rotterdam Ahoy als MECC Maastricht voldeden ruimschoots aan deze eisen.

bottom of page